Santorini – magiczna wyspa, połączona ze zwiedzaniem Aten

TERMIN:
od 2018-09-30
do 2018-10-07
CENA:
420euro +120zł + koszt biletu lotniczego

 

Szanowni Państwo,
serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą wyjeździe na Santorini
Termin: 30.09 – 07.10.2018
Cena: 420 euro + 120 zł  + koszt biletu ok. 1100 -1400 zł
Zapraszamy !

OPIS


Wyjazd na Santorini
Termin : 30.09 – 07.10.2018

Zapraszamy do wzięcia udziału w wyjeździe na Santorini , połączonego ze zwiedzaniem Aten.

Kontakt:
Biuro Podróży Beskidvision
ul. Kopernika 2
34-300 Żywiec

biuro@beskidvision.com.pl, tel. + 48 516 527 820, 661-915-721

GRECJA

DOKUMENTY – dowód osobisty lub paszport

WALUTA

Euro

POGODA
Ze względu na typowy dla Grecji klimat śródziemnomorski, na obszarach nizinnych lata są gorące i suche. Ulgę w upale przynoszą morskie bryzy. Pogoda zazwyczaj jest łaskawa. Napływają jednak także fale gorąca, w wyniku których temperatura może wzrosnąć nawet powyżej 40°C. W regionach górskich jest dużo chłodniej i często pada deszcz. Zimy na nizinach są łagodne, rzadko mroźne, ze sporadycznymi opadami śniegu. Natomiast góry zwykle są pokryte śniegiem. Opady deszczu na terenach nizinnych przypadają głównie na okres między wrześniem a marcem.

KUCHNIA
Greckie jedzenie jest wyśmienite, zawsze świeże i dobrze przyrządzone. Tutejsze przystawki, nazywane mezedes to głównie oliwki, jogurt tatziki, pasta z rybiej ikry zmieszanej z tartą bułką, sałatka z bakłażanów, bób w sosie pomidorowym oraz dolmades (liście winogron nadziewane ryżem i przyprawami).Typowa grecka sałatka, popularna również w Polsce, składa się z pomidorów, oliwek i sera feta. Dużą popularnością cieszy się także sałatka z ośmiornicy i sałatka z tuńczyka. Najbardziej znane greckie danie główne to tzw. moussaka ? mielone mięso, bakłażany i pomidory z sosem beszamelowym i polewą serową.Do najbardziej znanych greckich deserów należy jogurt z miodem, często z orzechami włoskimi, oraz dwa rodzaje halva. Halva tis Rinas to ciastka z kaszy manny, a halva tou bakali to tradycyjna chałwa przygotowana z mąki, pasty sezamowej z masłem, oliwy, miodu i orzechów laskowych. Amatorzy potraw z ryb z pewnością wybiorą się w Grecji do jednej z rybnych restauracji. Lokale tego typu są niestety dość drogie, ale wrażenia kulinarne w pełni rekompensują wydatek!

PROGRAM


Dzień I- 30.09.2018
Spotkanie na lotnisku Balice w Krakowie.  Odprawa i wylot do Grecji. Przylot do Aten .Transfer do hotelu. Zakwaterowanie, obiadokolacja i nocleg.
Dla chętnych wyjście na „Wieczór Grecki” na Place.

Dzień II- 01.10.2018
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Zwiedzanie Aten, które w dalszym ciągu stanowią centrum intelektualne
i religijne świata greckorzymskiego. Przejście przez oraz zwiedzanie Aeropagutym– terminem określano wzgórze na południe od agory gdzie św. Paweł, głosił orędzie zbawienia z tzn. najwyższego trybunału (Dz 17,19-32). Zmiana warty pod parlamentem. Transfer na lotnisko w Atenach, przelot na Santorini.  Transfer do hotelu.

Dzień III- 02.10.2018
Śniadanie. Czas wolny. Wypoczynek nad morzem. W godzinach popołudniowych wyjazd na degustację wina o zachodzie słońca.

Dzień IV- 03.10.2018
Śniadanie. Przejazd do Akrotirii, minojskiego miasta zasypanego przez popiół wulkaniczny w którym po dzisiejszy dzień trwają prace odkrywkowe. Wizyta na czerwonej plaży.  Powrót do hotelu.

Dzień V- 04.10.2018
Śniadanie. Przejazd do Oia -urocze, niewielkie miasteczko Oia na północnym cyplu Wyspy Santorini. W 1956 roku nawiedziło je trzęsienie ziemi, jednak Oia zostało pieczołowicie odbudowane i dziś przyciąga turystów wspaniałą architekturą oraz niezwykłymi zachodami słońca nad morzem. Następnie obserwacja bajecznego zachodu słońca.  Powrót do hotelu.

Dzień VI -05.10.2018
Śniadanie. Zwiedzanie Firy stolicy Santorini, spacer po wąskich uliczkach wśród białych domków z niebieskimi dachami z widokiem na wulkan
i Kalderę, widok zapierający dech w piersiach. Powrót do hotelu, nocleg.

Dzień VII – 06.10.2018
Śniadanie. Rejs na wyspę Nea Kameni, gdzie wydobywa się charakterystyczny zapach siarki z kraterów wulkanu, wykąpiemy się w słynnych gorących źródłach przy Palaia Kameni i zobaczymy malowniczą okolicę wyspy Thirasia.

Dzień VIII 07.10.2018
Śniadanie w formie pakietu na drogę. Transfer na lotnisko na Santorini. Przelot do Aten,następnie do Polski.

 

W zależności od miejscowych uwarunkowań oraz pogody godziny przylotu samolotu kolejność
odwiedzanych miejsc może być inna niż opisana w ramowym programie wyjazdu.

 

Organizatorem pielgrzymki jest Biuro Podróży Beskidvision spółka jawna ul. Kopernika 2, 34 – 300 Żywiec Wpis do Rejestru Organizatorów Turystyki
i Pośredników Turystycznych Marszałka Województwa Śląskiego nr: 1226

 

ŚWIADCZENIA


Cena wyjazdu obejmuje:
• Przelot samolotem w obie strony z bagażem rejestrowanym Kraków-Ateny-Santorini-Kraków
• Opłaty lotniskowe i dopłaty do paliwa
• Zakwaterowanie w pokojach w pokojach dwuosobowych w hotelu Okeanis Beach
• Wyżywienie w postaci śniadań wg.programu
• Transfer klimatyzowanym autokarem lub busem na teranie Aten oraz Santorini
• Opiekę pilota – przewodnika polskojęzycznego
• Ubezpieczenie KL, NNW, OC
• Turystyczny fundusz gwarancyjny

Cena wyjazdu nie obejmuje:
•  Cena nie zawiera biletu lotniczego – koszt ok 1100 – 1400 zł
•  Dopłaty o pokoju 1 osobowego-  120 euro
•  Ubezpieczenie od chorób przewlekłych-  50 zł wyjazd

WYJAZDY FAKULTATYWNE:
• Wyjście na wieczór grecki w Atenach 30 euro ( w cenie min. obiadokolacja, wino)
• Bilet wstępu i przewodnik na Akropol 25 euro
• Zwiedzenia Akrotri – 25 euro
• Wypłynięcie na wulkan i kąpiel w termicznych źródłach-  30 euro

 

UMOWA ORAZ DANE DO PRZELEWU


Umowa-zgłoszenie dostępna po kontakcie telefonicznym.

Biuro Podróży BeskidVision
Sp. Jawna Sylwia Rusin i Iwetta Kaczmarczyk,
34-300 Żywiec, Kopernika 2
NIP: 5532532935, REGON: 366485465
NR KONT W BANKU BZWBK:
Złotówki:72 1090 2011 0000 0001 3416 2028
Euro: 92 1090 2011 0000 0001 3416 2056
Dolary:66 1090 2011 0000 0001 3416 2039
Kod SWIFT:  WBK PP LPP

KONTAKT: kom. /+48/ 516 527 820; 661 915 721
biuro@beskidvision.com.pl

 

«