PIELGRZYMKA DO ZIEMI ŚWIĘTEJ – PROGRAM
DZIEŃ I – SPOTKANIE NA LOTNISKU
12.00 – Spotkanie na lotnisku w Katowicach. Rozdanie dokumentów podróżnych, odprawa paszportowa i 15.00 – wylot do Izraela. Odprawa, odbiór bagaży. Przejazd do Betlejem. Obiadokolacja i nocleg.
DZIEŃ II – BETLEJEM
Poranna Msza Święta i zwiedzanie BETLEJEM: Bazylika Narodzenia Pańskiego – to właśnie tutaj narodził się Jezus Chrystus, następnie Grota Mleczna – miejsce, w którym Maryja z Józefem i Dzieciątkiem ukryli się przed ucieczką do Egiptu. Przejazd na Pole Pasterzy – miejsce w którym anioł ogłosił pasterzom narodzenie Jezusa. Przejazd autokarem do HEBRONU – zachowane sanktuarium herodiańskie, czczone jako miejsce pochówku patriarchów i ich żon (*wjazd do Hebronu jest uzależniony od sytuacji politycznej). Przejazd do HERODIONU – ruiny pałacu Heroda i twierdza z czasów dwóch powstań żydowskich. Powrót do hotelu. Obiadokolacja.
DZIEŃ III – JEZROZOLIMA
Po śniadaniu, Przejazd do JEROZOLIMY. Betfage – starożytna miejscowość biblijna, położona na wschodnim zboczu Góry Oliwnej, spacer po Górze Oliwnej, gdzie nawiedzimy Kościół Pater Noster („Ojcze Nasz”) – klasztor ten zbudowany jest na miejscu, gdzie Jezus Chrystus nauczał swoich uczniów Modlitwy Pańskiej, następnie Kościół Dominus Flevit tj. miejsce, gdzie Pan Jezus zapłakał nad Jerozolimą, Ogród Getsemani – miejsce upamiętniające modlitwyJezusa przed aresztowaniem, znajduje się tutaj Bazylika Agonii Pana Jezusa, Kościół Grobu NMP – historyczny grób Maryii. Przejazd na Górę Syjon, Wieczernik – miejsce ostatniej wieczerzy Pana Jezusa z apostołami, Kościół św. Piotra In Gallicantu upamiętniający trzykrotne wyparcie się Chrystusa przez św. Piotra. Obiadokolacja i nocleg w Betlejem.
DZIEŃ IV – JEROZOLIMA
Po śniadaniu przejazd do JEROZOLIMY. Na początek – Bazylika św. Anny – miejsce narodzenia Maryji. Obok Bazyliki znajdują się pozostałości Sadzawki Owczej, związanej z cudownym uzdrowieniem paralityka przez Chrystusa. Zwiedzanie Starego Miasta, Ściana Płaczu – jedyna ocalała pozostałość po wielkiej Świątyni Jerozolimskiej, w której, jak wierzą Żydzi, mieszkał Bóg; najświętsze miejsce w judaiźmie Kościół Litostrotos – miejsce sądu Pana Jezusa. Następnie przejście VIA DOLOROSA – Drogą Krzyżową ulicami miasta aż do bazyliki Grobu Świętego na Kalwarii – Golgocie. Obiadokolacja i nocleg w Betlejem.
DZIEŃ V – NIMROD
Śniadanie. Przejazd do Banias (Cezarea Filipowa) – spacer wśród strumieni Jordanu. Przejazd do NIMROD – zamek krzyżowców. Przejazd przez WZGÓRZA GOLAN DO ZFATU (SAFED). Przejazd do KIBUCU YIFAT – muzeum pionierów – stary i nowy kibuc. Przejazd do NAZARETU –Przejazd do hotelu. Obiadokolacja i nocleg.
DZIEŃ VI – GALILEA
Po śniadaniu nawiedzenie BAZYLIKI ZWIASTOWANIA. Przejazd do KANY GALILEJSKIEJ. MSZA ŚWIĘTA. Odnowienie przyrzeczeń małżeńskich. Zwiedzanie okolic Jeziora Galilejskiego: Góra 8 Błogosławieństw – miejsce wygłoszenia Kazania na górze, Tabga – miejsce cudownego rozmnożenia chleba i ryb, Kościół Prymatu św. Piotra – w miejscu tym Jezus spożył posiłek ze swymi uczniami i wskazał na Piotra jako głowę Jego Kościoła. Przejazd do Kafarnaum – miasta cudów Chrystusa. Obiadokolacja i nocleg.
Dzień VII – MORZE MARTWE
Po śniadaniu- Przejazd przez Pustynię Judzką (Wadi Qelt) z postojem na punkcie widokowym. Rzeka Jordan – miejsca chrztu Pana Jezusa; odnowienie przyrzeczeń chrzcielnych. Przejazd do Jerycha – jedno z najstarszych miast świata. Postój przy drzewie sykomory, na które celnik Zacheusz wspiął się by dostrzec Pana oraz widok na Górę Kuszenia – miejsce, gdzie Jezus był kuszony przez szatana podczas 40 dniowego postu. Przejazd nad Morze Martwe – czas wolny na relaksacyjną kąpiel. Powrót do Betlejem, obiadokolacja i nocleg.
Dzień VIII – JAFFA – POWRÓT
Po śniadaniu przejazd do TEL AVIV DO JAFFY – starożytnego portu wraz z kościołem św. Piotra. Przejazd na lotnisko w Tel Avivie. Odprawa paszportowa, wylot w stronę Polski. Lądowanie na lotnisku w Katowicach. Zakończenie pielgrzymki.
KONTA W BANKU SANTANDER :
PLN 72 1090 2011 0000 0001 3416 2028
EURO: PL92 1090 2011 0000 0001 3416 2056
USD: PL66 1090 2011 0000 0001 3416 2039
PASZPORT – ważny co najmniej 6 miesiące od daty powrotu, paszport nie może zawierać pieczątek m.in. libańskich, libijskich i syryjskich. Zgodnie z polsko-izraelską umową o ruchu bezwizowym obywatele polscy od 2000r. nie potrzebują wiz. Podczas odprawy po przylocie otrzymują Państwo wizę, którą należy zachować do końca pobytu w Izraelu.
Przy wjeździe do Izraela, Izraelskie służby graniczne przeprowadzają krótkie rozmowy na temat celu I charakteru podróży. Służba graniczna ma prawo przeszukać bagaż. Władze graniczne mogą odmówić prawa wjazdu do Izraela osobom, co do których powzięły podejrzenia, że faktyczny cel ich przyjazdu jest inny niż deklarowany, jak również osobom, które przebywały poprzednio w Izraelu bez ważnej wizy pobytowej. Nie są również wpuszczane osoby, których krewni przebywają w Izraelu nielegalnie.
W Izraelu obowiązująca walutą jest Nowy szekel (NIS, ₪). Jego kurs to ok: 1 NIS = 1,30 PLN. Większość mieszkańców Izraela woli posługiwać się dolarami – Nie ma więc potrzeby wymieniania waluty. Praktycznie we wszystkich sklepach i punktach usługowych można płacić dolarami. Z tego powodu, radzimy zabierać z Polski dolary o niewielkich nominałach.
Dzisiejsza kuchnia izraelska stanowi mieszankę wielu kuchni świata. Jest smaczna, prosta, sycąca, a dzięki wielu sałatkom także lekka i zdrowa. W tradycyjnej kuchni żydowskiej obowiązuje zasada koszerności. Izraelczycy zajadają się chlebami pita wypełnionymi falafelami (smażone kulki ze zmielonych nasion strączkowych), fulem (czosnkowe puree z fasoli i bobu), szoarmą (grillowane kawałki mięsa), czy hummusem (gęsta pasta z ciecierzycy).
Do perfekcji opanowali sztukę komponowania i podawania sałatek, których zjadają ogromne ilości. Dla turystów przyrządza się rybę św. Piotra pochodzącą z Jeziora Galilejskiego. Europejczycy cenią ją za delikatne, kruche i smaczne mięso. Taką rybę podaje się z limonką, cytryną i chlebem pita. Z restauracji izraelskich wydobywa się często wyraźny, pobudzający apetyt zapach smażonej cebuli i czosnku z domieszką kminku, goździków, gałki muszkatołowej, szafranu i rozgrzanego miodu.